New Generation Ingot Crane Design, Finite Element Analysis (FEA) and Prototype Manufacturing
Main Article Content
Abstract
Ar-Ge projesi kapsamında bu çalışma, demir çelik sektörü başta olmak üzere döküm ve haddehane parçalarında kullanılması amaçlanan yeni nesil külçe vincin tasarımını, analizini ve prototip üretimini kapsamaktadır. Tasarımı BVS Ar-Ge Merkezi bünyesinde yürütülen külçe proses vinci, müşteri organizasyonunun ihtiyaçlarına göre özel olarak hazırlanmış özel ekipmanları bünyesinde barındıran özel bir proses vincidir. Külçe vinci, erimiş metalin istenilen parça geometrisine göre özel blok kalıplara dökülmesi, proses gereksinimlerine göre kalıbın istenilen pozisyona taşınması, ideal soğuma süresinden sonra kalıbın çıkarılması (soyulması) ve kalıptan çıkarma işlemlerinin tamamını gerçekleştirir. elde edilen blok dökümlerin ve yarı mamul ürünlerin kaldırılması ve taşınması. Proses bazlı üretim proseslerinin proses adımları dikkate alındığında insan gücü sadece bir operatörün kontrol panelindeki faaliyetleri ile sınırlıdır.
Ar-Ge projesi kapsamında külçe prosesli vinç taşıyıcı kiriş grubunun belirlenen yük durumlarında hem analitik hem de Sonlu Elemanlar Analiz Yöntemleri (FEA) kullanılarak sınır koşulları çerçevesinde maksimum gerilme ve sehim değerleri belirlendi. Ayrıca vinç sektöründe öncü bir yenilik olan taşıyıcı üçlü kiriş grubunun kritik bölgeleri için Von Mises gerilme koşulları araştırılmıştır. Analiz sonucunda hem sehim hem de kritik gerilme durumları dikkate alındığında tasarım koşulları açısından olumsuz bir durum gözlemlenmemiştir. Bu bağlamda yeni nesil külçe vincinin tasarımı ve prototip imalatı, hem ithalat ikamesini azaltacak hem de ülkemizde döküm alanında faaliyet gösteren firmaların hem iş gücü hem de iş güvenliği açısından daha rekabetçi düzeyde faydalanmasına katkı sağlayacaktır. operasyonel üretim süreci.
Downloads
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
References
Kurbanoğlu, C., (2011) “Kıskaçlar”, “Traversler”, Transport Tekniği, 3.Basım, Yayın No. 110, Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara, 113-115.
Lu, C., Yang, Z., Li, P., Zhang, X., Huang, J., & Wang, L. (2022). Finite Element Analysis and Reinforcement of Steel Crane Beam under Eccentric Track Loading. Machines, 10(9), 783. DOI: https://doi.org/10.3390/machines10090783
Meng, Z., Yifei, T., & Xiangdong, L. I. (2018). Finite element analysis of bridge crane metal structure based on ABAQUS. In MATEC Web of Conferences (Vol. 198, p. 01004). EDP Sciences. DOI: https://doi.org/10.1051/matecconf/201819801004
Patel, P. R., & Patel, V. K. (2013). A review on structural analysis of overhead crane girder using FEA technique. Int. J. Eng. Sci. Innov. Tech, 2(4), 41-44.
Alkin, C., Imrak, C. E., & Kocabas, H. (2005). Solid modeling and finite element analysis of an overhead crane bridge. Acta Polytechnica, 45(3). DOI: https://doi.org/10.14311/712
Düzgün, E. (2018). Tek çeneli dikey sac rulo bobin taşıma tongu operatör görüş açısının kamera sistemi ile inovatif analizi (Master's thesis, Amasya Üniversitesi).
TS EN 13001-2:Vinç (Kren) Güvenliği - Genel Tasarım - Bölüm 2: Yük Etkileri, (2014).
http://slingofer.it/en/product/ingot-lifters/
https://www.jbscranes.com/lifting-devices/automatic-rotating-ingot-tong/